Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Kruszonka z sosem żurawinowym

Kulinarny aforyzm: Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać rzeczy bez końca. Ci, co mają lodówki, z pewnością widzą życie inaczej, niż ci, co ich nie mają. Czym bank jest dla pieniędzy, tym lodówka dla jedzenia. Margaret Atwood


Kolejny przepis dotyczący resztek (we wcześniejszym wpisie pokazałam wywar z indyka i szybką zupę oraz paje z ciasta francuskiego). Z resztek sosu żurawinowego można na przykład przygotować taką prościutką kruszonkę. Świetnie smakuje podawana ciepła z lodami waniliowymi. Przepis znaleziony tutaj.

Canberry_crisp 

Składniki:

- 3 jabłka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 i ¼ szklanki sosu żurawinowego

- 2 łyżki cukru

- ½ szklanki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki masła

- ¾ szklanki płatków owsianych

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sosem żurawinowym. Przedłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Posypać owoce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopnie przez 30-35 minut.

piątek, 27 stycznia 2017, mirosix

Polecane wpisy