Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Ciastka dyniowe z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Ekstrakt miłości – zaczynamy od komplementowania, a kończymy na analizowaniu. Cesare Pavese


Jeszcze coś z dyni zanim zaczniemy świąteczne przygotowania. Bardzo miękkie dyniowe ciasteczka. Na zimne listopadowe dni. Przepis stąd.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree z dyni
- ¾ szklanki suszonej żurawiny

Przesiać i wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. Ubić jajka i cukier na gładką masę (około 2 minuty). Dodać w olej, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodać mąkę i wymieszać tylko dopóki składniki się nie połączą. Na sam koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Układać ciastka łyżką na blasze wyłożonej pergaminem, w odległości ok. 5 cm. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

poniedziałek, 21 listopada 2016, mirosix

Polecane wpisy