Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Kulinarny aforyzm: Dziwne, że konie pędzą i do pustego żłobu. Elżbieta Grabosz


Ostatni słoik dżemu brzoskwiniowego. Przypomnienie lata.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda 

Składniki:

- 1 kg brzoskwiń

- 600 g cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżki posiekanej świeżej lawendy

- 1 łyżeczka masła

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, dodać lawendę i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. Dodać masło. Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Zmiksować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem brzoskwiniowy z lawenda

poniedziałek, 03 października 2016, mirosix
Tagi: brzoskwinie

Polecane wpisy

Komentarze
2016/10/03 23:01:06
Boski! uwielbiam to połączenie :)
-
2016/10/08 06:03:49
Ja po raz pierwszy zrobiłam taki dżem i w sumie lawenda nie jest w nim wyczuwalna. Może dodam więcej laendy następnym razem?