Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Nadziewana cukinia

Kulinarny aforyzm: Żeby jednak natchnąć żołnierzy walecznością, nie ma, moim zdaniem, niczego lepszego jak zdolność wzniecania w ludziach nadziei. Cyrus II Wielki


Nadziewając cukinię można się spodziewać, że zostanie nam trochę nadzienia. W ten sposób oprócz cukinii, zrobiłam kilka pomidorów oraz 2 papryki jalapeno. Przepis z tej strony.

Nadziewana cukinia



Składniki:

- 5 małych cukiń (plus 4 pomidory i 2 papryki jalapeno)

- 300 g mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- ½ szklanki ryżu

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki kuminu

- ¼ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 1 puszka pomidorów

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przekroić cukinie na pół, wyjąć łyżeczką środek. Drobno posiekać. Dodać mięso, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ryż, oregano, cynamon, kumin, pieprz i sól. Dobrze wymieszać. Nadziewać połówki cukinii i przykrywać drugą połówką (to samo zrobiłam z pomidorami i papryką). Poukładać w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać pokrojone pomidory z koncentratem i polać cukinię. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie odkryć i piec jeszcze ok. 1 godziny.

Nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia

piątek, 24 czerwca 2016, mirosix

Polecane wpisy