Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe pierniczki

Kulinarny aforyzm: Aby Święta Bożego Narodzenia/były Bliskością i Spokojem/a Nowy Rok – Dobrym Czasem. Konstanty Ildefons Gałczyński


W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na czekoladowe pierniki z melasą. Są naprawdę pyszne, chociaż jednak inne niż klasyczne pierniczki z miodem. Przepis pochodzi z tej strony. Można je oczywiście polukrować, ale mi zabrakło czasu oraz chęci. ;) Pierniczki biorą udział w 9 Festiwalu Pierniczków.

Pierniczki czekoladowe 

Składniki:

- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki kakao

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 pomarańczy

- 180 g masła

- 1 jajko

- 3/4 szklanki melasy

- 55 g gorzkiej czekolady

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną oraz sól przesiać i wymieszać. Masło, melasę i czekoladę podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Ostudzić. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Następnie ciasto partiami wyjmować z lodówki, wałkować na grubość około 3 mm  i wykrawać dowolne kształty. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut. Wystudzić na kratce. Można je polukrować.

Pierniczki czekoladowe

 



czwartek, 24 grudnia 2015, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2015/12/25 00:55:36
Pychotki :)
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzę :)
-
2015/12/26 21:33:28
Nawzajem!