Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowa chałka

Kulinarny aforyzm: W pochlebstwie tkwi zbrodnicza cecha niewoli, w złośliwości fałszywy pozór wolności. Tacyt


To moja propozycja w tegorocznym Festiwalu Dyni. Jak wszystkie wypieki z dynią zachowuje dłużej świeżość, jest bardzo aromatyczna i miękka. Zapraszam! Przepis pochodzi z tej strony.

Chalka z dynia

Składniki:

- 2 łyżki drożdży

- 1 szklanka ciepłej wody

- 3 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 1 szklanka puree z dyni

- 1 szczypta szafranu (opcjonalnie)

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- łyżka soli

- 8 - 8 1/2 szklanek mąki

- ziarna sezamu do posypania (u mnie czarny)


Wymieszać drożdże, szafran i 1 łyżkę cukru w wodzie. Odstawić na 5-10 minut. Dodać olej, 2 jajka, dynię, pozostały cukier i sól. Dodawać stopniowo mąkę, mieszać łyżką, a następnie wyrabiać przez ok. 7-10 minut. Posmarować miskę olejem i przełożyć do niej ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 2 części, a każdą część na 3 wałki. Zapleść z nich chałkę. Odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Przed pieczeniem chałki posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami maku lub sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.


Chalka z dynia

Chalka z dynia 

wtorek, 27 października 2015, mirosix
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/29 19:29:06
Ciekawe i inspirujące wykorzystanie dyni! :) Zapraszam do mnie na zupę krem z tego pysznego warzywa :) justcook.blox.pl/html
-
2015/10/31 15:43:09
Mniam, wygląda wspaniale :)
-
2015/11/01 04:36:38
Ja jednak wole wypieki z dynii