Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Kiełbaski smyrneńskie

Kulinarny aforyzm: Nie mam korzeni w sobie, dlatego mam skrzydła. Kostis Palamas


Bardzo proste smaczne danie kuchni greckiej. Przepis to kompilacja kilku różnych przepisów.

Kielbaski smyrnenskie

Składniki:

- 0,5 kg mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki mięty

- ½ łyżeczki oregano

- pieprz, sól, oliwa

- 2 puszki pomidorów

- 1 łyżka octu

- ¾ łyżeczki cukru

- ½ łyżeczki cynamonu


Wymieszać mięso z bułką tartą, miętą, oregano, utartą na tarce cebulą oraz 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Formować podłużne kiełbaski i smażyć na rozgrzanej oliwie. W garnku wymieszać pomidory, ocet, 1 utarty ząbek czosnku, cukier oraz cynamon. Zagotować i gotować, aż pomidory zmiękną. Można go zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone mięso. Gotować 10-15 minut.

Kielbaski smyrnenskie

wtorek, 28 lipca 2015, mirosix

Polecane wpisy