Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Babka z adwokatem

Kulinarny aforyzm: Rybie nigdy dosyć wody/zawistnemu cudzej szkody. Aleksander Fredro


Był już na blogu sernik z adwokatem. Tym razem spróbowałam upiec babkę. Wypiek jest naprawdę warty polecenia. Babka jest miękka, puszysta i wilgotna o przyjemnym adwokatowym aromacie. Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Ja posypałam babkę cukre pudrem, w oryginale użyto lukru z adwokata. Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki.

Babka z adwokatem 

Składniki:

- 125 g mąki pszennej

- 125 g mąki ziemniaczanej

- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g cukru pudru

- 2 łyżeczki esencji waniliowej

- 250 ml oleju

- 250 ml adwokata

- 5 jajek

 W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę. Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Babka z adwokatem

Babka z adwokatem

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 04 kwietnia 2015, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/04 17:19:46
Wyglada smakowicie
-
2015/04/04 17:20:36
Wyglada smakowicie
-
2015/04/04 23:30:20
Smakowita babeczka. Wesołych Świąt :)
-
2015/04/05 05:38:19
I szybko można ją upiec. Wesołych Świąt!