Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Moraba-ye Beh

Kulinarny aforyzm: Lecz oto zjawia się Szatan, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów; on ukazuje pierwszym ludziom jak wielką hańbą jest ich zwierzęca ignorancja i posłuszeństwo; wyzwala człowieka, na jego czole wyciska pieczęć wolności i człowieczeństwa, skłaniając go do nieposłuszeństwa i spożycia owocu poznania. Michał Bakunin


Czyli irańska konfitura z pigwy. Bardzo aromatyczna i smaczna, mimo że dosyć słodka. Jest to jeden z charakterystycznych elementów irańskiego śniadania. Bardzo polecam.

Morabeye beh 

Składniki:

- 3 pigwy

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 szklanki cukru

- 1 szklanka wody

- sok z 1 cytryny

Pigwę obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i zagotować, a następnie gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Dodać cukier i wanilię. Ponownie zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować ok. 2,5 godziny, aż pigwa stanie się różowa. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę pogotować, aż konfitura zgęstnieje.

Morabeye beh

piątek, 16 stycznia 2015, mirosix
Tagi: wanilia pigwa

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/19 23:04:11
Intrygujący deser. Musi być naprawdę pyszny.
Pozdrawiam

Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl
-
2015/01/22 21:10:41
Konfitura jest świetna!