Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb razowy mieszany

Kulinarny aforyzm: Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe


Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na na blogu Grahamka, weka i kajzerka...

Razowy 

Składniki:

Zaczyn

- 50 g zakwasu żytniego, aktywnego*

- 100 g mąki żytniej razowej

- 80 g wody

Namoczka

- 150 g maki pszennej razowej

- 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe

- 250 g mąki chlebowej

- 150 g maki żytniej razowej

- 175 g wody

Wymieszać składniki zaczynu odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na namoczkę mąkę zalać gorąca woda i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny. Można też mąkę zalać wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 12 godzin. Zakwas i namoczkę wymieszać z pozostałymi składnikami. Krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu, aż mąka wymiesza się z wodą. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie posypać ciasto łyżeczką soli i ponownie wyrobić. Na naoliwionym i posypanym mąką blacie uformować bochenek. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić chleb do wyrośnięcia aż wypełni foremkę. Wierzch bochenka należy spryskać zimna wodą i wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać chleb przez 20-25 minut.

Razowy

czwartek, 20 listopada 2014, mirosix

Polecane wpisy

  • Chleb z wodą z kiszonych ogórków

    Kulinarny aforyzm : Dowcip jest przyprawą, a sama przyprawa potrawy nie zastąpi . Karol Juliusz Weber Przepis z cyklu W mojej kuchni nic się nie marnuje….

  • Naan

    Kulinarny aforyzm : Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze . Rabindranath Tagore Ś

  • Pełnoziarnista focaccia

    Kulinarny aforyzm : Cierpienie jest istotą życia i wobec tego nie przychodzi do nas z zewnątrz, lecz jego niewysychające źródło tkwi w każdym . Arthur Schopenha