Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z melona

Kulinarny aforyzm: Żółtko tak długo musi być niewolone przez skorupkę dopóki nie będzie kurczakiem. Juliusz Erazm Bolek 


Ten dżem zrobiłam parę tygodni temu, ale został mi jeszcze jeden słoiczek. Wykorzystałam melon kantalupa, ale na pewno każdy inny też będzie się nadawał.

Dzem z melona 

Składniki:

- ½ melona

- 1 banan

- sok z 1 cytryny

- skórka i sok z 1 pomarańczy

- 2 szklanki cukru

Owoce pokroić na mniejsze kawałki (ja zmiksowałam połowę melona), zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym oraz pomarańczowym, dodać skórkę obtartą z pomarańczy. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem z melona

sobota, 04 października 2014, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/04 06:00:32
to musi być pyszne.Trzeba wypróbować.
-
2014/10/04 23:08:49
Ciekawa sprawa. Myślę,że by mi posmakował ten dżemik :)
-
2014/10/07 19:13:15
Bardzo ciekawy smak. Też się nie spodziewałam, że będzie taki smaczny.