Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z jabłek, gruszek i dyni

Kulinarny aforyzm: Jesienią, jesienią/Sady się rumienią;/Czerwone jabłuszka/Pomiędzy zielenią. Maria Konopnicka


Tym razem zdecydowałam się wymieszać jabłka i gruszki z puree z dyni, które miałam w lodówce i trzeba było je jak najszybciej użyć. Wyszedł z tego bardzo smaczny dżem. Całkiem inny niż dżem dyniowy, który robiłam w zeszłym roku. Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie Miesiąca.

Dzem z dynia 

Składniki:

- 2 gruszki

- 1 kg jabłek

- 5 łyżek puree z dyni

- 2 szklanki cukru

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki imbiru

Jabłka i gruszki wypestkować, obrać i pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem, wymieszać z sokiem cytrynowym dodać cynamon i imbir. Odstawić na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, a następnie smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez ok.  pół godziny do zgęstnienia. Przy końcu gotowania dodać puree z dyni. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Dzem z dynia

środa, 29 października 2014, mirosix

Polecane wpisy