Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb mleczny z dynią

Kulinarny aforyzm: Miłość jest jak oberża hiszpańska – spożywa się to, co się samemu przyniosło. Pablo Picasso


Zaczynam tegoroczne przepisy z dynią od takiego prostego chleba. Przepis pochodzi z tej strony i bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni oraz Przepisie MiesiącaWpis znajdzie się również na liście "Na zakwasie i na drożdżach".


Mleczny chleb dyniowy 

Składniki:

- 650 g mąki pszennej, chlebowej

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli 

- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

- 250 ml mleka 

- 1 łyżka oleju

- 250 g puree z dyni

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodać mleko, olej i puree dyniowe. Wyrabiać do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, uformować i ułożyć w foremce. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Mleczny chleb dyniowy

niedziela, 26 października 2014, mirosix
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/27 19:24:31
Mmm, musiał być pyszny :)
-
2014/10/28 16:44:32
Pieczywo z dynią zawsze jest pyszne :)
-
2014/11/17 15:24:41
Faktycznie dynie da się wykorzystać w wielu potrawach, z racji jednak że jest to warzywo sezonowe, nadużywam jej na jesień :)