Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowy sandwicz

Kulinarny aforyzm: Gdy nas losu igrzysko zrobiło wielkiemi,/Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi. Stanisław Jachowicz


Przepis na bułeczki od Nigela Slatera, a sandwicz z tego co było w lodówce. :)  Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która znajduje się na Akacjowym blogu.

Orkiszowa kanapka

Składniki:

Bułka

- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 200 g mąki chlebowej

- 1 łyżeczka soli

- 7 g drożdży instant

- 350 ml wody

Sandwicz (2 porcje):

- 2 małe cukinie

- 3 jajka

- kilka plasterków sera provolone

- kilka plasterków polędwicy sopockiej

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżka musztardy

- 1 pomidor

- 1 mały ogórek

- sól, pieprz

Wymieszać składniki w misce. Następnie zagnieść elastyczne ciasto (8-9 minut). Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie pokroić ciasto na 10-12 części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie pokroić cukinie w plasterki, podsmażyć na oliwie, posolić i popieprzyć. Rozbełtać jajka i zalać cukinie. Smażyć, aż jajka się zetną. Dwie bułeczki rozciąć na pół, posmarować musztardą oraz majonezem. Poukładać plasterki sera oraz wędliny oraz połowę omletu z cukinią. Na koniec dodać pomidora oraz ogórka pokrojonego w plasterki. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło.

piątek, 05 września 2014, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/09 21:21:10
Dziękuję za dodanie przepisu i proszę o umieszczenie podlinkowanej informacji, że akcja jest prowadzona na Akacjowym blogu :) Pisałam o tym w meilu, jak również na stronie
akacjowyblog.blogspot.com/2014/09/na-zakwasie-i-na-drozdzach-wrzesniowe.html

pozdrawiam Małgosia