Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Pakistański dal

Kulinarny aforyzm: Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel


Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon.

Dal 

Składniki:

- ½ cebuli

- 3 pomidory

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- ¼ łyżeczki kurkumy

- ½ łyżeczki płatków chili

- 400 g chana dal

- 2 kawałki imbiru o grubości 1 cm

- papryka lub sumak do posypania

- sól, olej

Cebule pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Smażyć cebulę na oleju na malym gazie przez ok. 30 minut, następnie dodać pomidory, koncentrat, kurkumę oraz chili. Zwiekszyć gaz i smazyc 2-3 minuty. Zalać cebulę z pomidorami 6-8 szklankami wody. Dodać chana dal oraz imbir.  Gotować na niewielkim gazie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dodać wody. Następnie usunąć z zupy imbir. Połowę chana dal zmiksować. Do zupy można dodać więcej wody, jeżeli jest za gęsta. Doprawić solą oraz chili. Podawać posypaną papryka lub sumakiem. Można posypać kolendrą.

Dal

środa, 15 stycznia 2014, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/15 16:05:45
uwielbiam takie zupy ;) juz sobie ją zapisałam do zrobienia
-
2014/01/15 17:20:07
pysznie to wygląda....ale i tak ja potrafie tylko takie rzeczy przyrządzać panorzeszek.pl
-
2014/01/20 08:46:36
Takie najprostsze zupy sa najfajniejsze. :)
-
2014/01/21 20:53:56
Bardzo lubię to danie! Mam tu pakistańską przyjaciółkę, która często nas raczy tą potrawą. Wygląda wspaniale i jestem przekonana, że smakuje bardzo.
Chciałam się Ciebie zapytać, czy zmasz przepis na perskie ciastka koloocheh? Moje dzieci bardzo je lubią i gnębią abym im upiekła.

Pozdrawiam serdecznie