Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Scones z dynią

Kulinarny aforyzm: Łyskliwy, wonny cytryn i pomarańcz sad/Które się przeplatają z sobą na przemiany/W liściach swych jednocześnie chowa śnieżny kwiat/I owoc: cytryn złoty, pomarańcz miedziany. Leopold Staff


Festiwal Dyni zaczynam w tym roku sconami. Przepis znaleziony na tej stronie.

Pumpkin scones

Składniki:

- ¾ szklanki purée z dyni

- ½ szklanki parmezanu

- ¼ szklanki stopionego masła

- 1 jajko

- 1 łyżeczka sosu Worcestershire

- 1/2 łyżeczki soli

- szczypta pieprzu

- 2 łyżeczki oliwy

- szczypta płatków chili

- 1 i 2/3 szklanki mąki

- 2  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- mleko do posmarowania

Wymieszać dyniowe purée, parmezan, jajko, sos, masło, sól, pieprz i oliwę. W drugiej misce wymieszać chili, mąkę, proszek i sodę. Dodać do mokrych składników. Zagnieć ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 cm. Wykrawać za pomocą szklanki scony. Poukładać je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować mlekiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Pumpkin scones

poniedziałek, 21 października 2013, mirosix
Tagi: dynia parmezan

Polecane wpisy