Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z dynią

Kulinarny aforyzm: Mówią, że palce były przed widelcem, a ręce przed nożem. Jonathan Swift


Uwielbiam wszelkie dyniowe wypieki i wypróbowuję wszystkie przepisy, które wpadną mi w ręce. Tym razem wykorzystałam przepis z książki Avnera Laskina. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach" oraz jest propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

Chleb z dynia

Składniki:

Zaczyn

- ½ szklanki mąki pszennej chlebowej

- ¼ szklanki wody

- 1/2 łyżeczki drożdży instant

Ciasto właściwe

- 1 i 1/4 szklanki wody

- 1 łyżka drożdży instant

- 1szklanka puree z dyni

- 3 i ½ szklanki mąki pszennej chlebowej

- 2 łyżeczki soli

- zaczyn

Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12-16 godzin. Następnie wymieszać wszystkie składniki, zagniatać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie uformować 2 bochenki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Naciąć bochenek. Chleb można piec na kamieniu. Ja piekłam go na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Chleb z dynia

wtorek, 22 października 2013, mirosix
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/22 22:37:20
Jaki piękny chlebek! Cudny ma kolorek:)
-
2013/10/22 22:43:24
Robiła bardzo podobny, pyszny był! I ten kolor... Cudo :)
-
2013/10/24 08:07:40
Chlebek wygląda znakomicie :) Polecam także chlebek z dynią na słodko - świetnie pachnie i smakuje :)
-
2013/10/26 05:07:22
Dziekuje za pochwaly! Ja od 2-3 lat po prostu uwielbiam piec z dynia.