Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z owocami

Kulinarny aforyzm: A przecież biel/najlepiej opisać szarością/ptaka kamieniem/słoneczniki/w grudniu. Tadeusz Różewicz


Takie pierożki można zrobić również z dżemem lub konfiturami. Świetnie pasują do kawy czy herbaty. Można je również zamrozić. Przepis znaleziony w jednym ze starych numerów magazynu „Smaki i aromaty”. Ja nadziałam tym razem pierożki śliwkami pluot. Jest to krzyżówka moreli oraz śliwki.

Pierozki z owocami

Składniki:

- 300 g twarogu

- 500 g mąki

- 10 łyżek oleju słonecznikowego

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 opakowania cukru waniliowego

- 2 łyżki cukru pudru

- skórka otarta z 1 cytryny

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 kg owoców (śliwek, jabłek, moreli, brzoskwiń)

Przetrzeć twaróg przez sito (ja użyłam mielonego twarogu). Ubić jajko i żółtko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz solą. Wymieszać twaróg z masa jajeczna oraz olejem. Dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ucierać mikserem, dodać skórkę z cytryny. Następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto (gdyby było za suche dodać 1-2 łyżki mąki). Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Układać na każdym owoce (połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców), posmarować brzegi białkiem, zlepić brzegi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Pierozki z owocami

Pierozki z owocami

poniedziałek, 08 lipca 2013, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/08 23:29:31
Świetnie są te pierożki. Z pewnością pysznie smakują. :)
-
2013/07/10 18:26:00
Bardzo polecam!