Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto filo ze szpinakiem oraz fetą

Kulinarny aforyzm: Miłość jest świętym winem, płynącym z serca bogów do serc człowieczych. Tylko tym smakuje wyśmienicie, których serca wolne są od wszelkiej zwierzęcej chuci. Khalil Gibran


Ostatnią porcję ciasta filo, którą miałam w lodówce wykorzystałam do zrobienia takiego pysznego, wiosennego ciasta ze szpinakiem oraz fetą. Jest to przepis Jamiego Olivera. 

Ciasto filo

Składniki:

- 100 g orzechów pinii (u mnie włoskie)

- 5 jajek

- 300 g fety

- 50 g sera żółtego

- oregano

- 1 cytryna

- oliwa

- 1 łyżka masła

- 400 g świeżego szpinaku

- 8-10 płatów filo

- pieprz, gałka muszkatołowa

Uprażyć orzechy na teflonowej patelni. Wymieszać jajka, sery oraz oregano. Dodać starta skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Dodać wystudzone orzechy. Szpinak smażyć na patelni na maśle oraz oliwie (1 łyżka) aż szpinak „zwiędnie”. Wymieszać szpinak z masą jajeczną. Doprawić pieprzem oraz gałką. Na pergaminie położyć płat ciasta filo, posmarować oliwą. Powtórzyć czynność z kolejnymi płatami. Przełożyć ciasto razem z papierem do tortownicy. Wypełnić tortownicę nadzieniem. Wystającymi fragmentami ciasta przykryć nadzienie. Odciąć papier wystający poza tortownicę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ciasto filo

Ciasto filo

wtorek, 16 kwietnia 2013, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/16 17:07:33
Nigdy nie próbowałam jeszcze ciasta filo,ale jestem go bardzo ciekawa :)
-
2013/04/19 06:19:13
Bardzo polecam!
-
2013/10/01 14:04:14
Czy to sie przypadkiem nie nazywa spanakopita ;)
-
2013/10/02 05:09:14
W oryginale na pewno, ale ta wersja Olivera jest troche inna ;)
-
2013/10/02 05:10:39
Poza tym mam na blogu juz spanakopite, wiec dla odmiany pasowal mi inny tytul wpisu :)))