Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik sułtański, etap III

Kulinarny aforyzm: Dwa kieliszki wystarczą. Najpierw jeden, potem kilkanaście drugich. Julian Tuwim


Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wigilia”. Jest to moja propozycja w ramach akcji VI Festiwal Pierniczków, Sezon na cytrusy, Wigilijny piernik oraz Wigilia 2012.

Piernik sultanski 

Składniki:

 - 2 pomarańcze

-  200 g cukru

- ½ szklanki miodu

- po 100 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych oraz włoskich, rodzynek, fig

Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć, aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.

Piernik sultanski

Piernik sultanski

środa, 12 grudnia 2012, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/12 08:07:39
Och,teraz widzę -prawdziwi sułtański! Piekny piernik!
Cieszę się,że dołaczyłaś do Festiwalu Pierniczków. Pozdrawiam ciepło:)
-
2012/12/13 06:07:02
Jest pyszny!!! A poza tym mozna go naprawde dlugo przechowywac.