Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb dyniowy na zakwasie

Kulinarny aforyzm: Nadzieja ma skrzydła, przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów, która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury. Emily Dickinson


Przepis ten pyszny chlebek znalazłam na stronie Bea w Kuchni. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Festiwal Dyni organizowanej właśnie przez Beę.

Chleb dyniowy


Składniki:

- 160 g zakwasu żytniego

- 310 g puree z dyni

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 60 g wody

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- 1,5 łyżeczki soli

- 340 g mąki pszennej chlebowej

- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1/4 łyżeczki drożdży instant

- nasiona dyni do posypania

Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, ale oczywiście można wyrobić je ręcznie. Pozostawić ciasto na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto można albo uformować w bochenek albo przełożyć do keksówki. Posypać pestkami dyni i lekko je uklepać. Odstawić do wyrośnięciana ok. 1 godzinę. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Chleb dyniowy

czwartek, 25 października 2012, mirosix
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/02 11:59:29
Piękny chlebek! Ja jeszcze nie miałam odwagi eksperymentowania z zakwasem, dlatego póki co piekę tylko drożdżowy.
Będę wracać na tego bloga w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji.
Pozdrawiam
-
2012/11/03 14:47:11
Ja tez na poczatku obawialam sie zakwasu, ale naprawde nie ma czego :) Smak chleba na zakwasie jest bez porownania lepszy, poza tym zachowuje dluzej swiezosc. Zreszta na poczatku dodawalam do chlebow na zakwasach troche drozdzy, na wszelki wypadek. Zapraszam na kolejne chlebki (juz dzisiaj).
-
2014/06/01 17:07:00
Super przepis na chleb z dyni, smaczny i ładnie wygląda. Mi pasuje takie wyrabiane ciasto na zakwasie, zastanawiam się jak taka mieszanka z dynią by smakowała z puree ziemniaczanym cogotowac.pl/puree-ziemniaczane/
-
2014/06/04 15:04:02
Piecze sie chleb z ziemniakami, ale puree zawiera inne skladniki oprocz ziemniakow, pewnie trzeba by zwekszyc ilosc maki.