Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb żytni Meteil

Kulinarny aforyzm: Ja wiem, że nie ma brzydkich kobiet, tylko czasem wina brak. Dariusz Dusza


Przepis pochodzi z książki Petera Reinharta “Whole Grain Breads”. Chleb bardzo mi smakował. Pełny smak rozwinął się po 3-4 dniach. Naprawdę warto poczekać!

Zytni Meteil 

Składniki:

Namoczka

- 227 g mąki pełnoziarnistej

- ½ łyżeczki soli

- 170 g mleka, jogurtu lub maślanki

- 1 łyżka glutenu (pominęłam)

Zaczyn

- 71 g zakwasu

- 170 g wody

- 213 g  szklanki mąki pełnoziarnistej

Ciasto właściwe

- 57 g mąki pełnoziarnistej

- 5 g soli

- 7 g drożdży instant

- 1,5 łyżki melasy

- 2 łyżki miodu lub brązowego cukru

- 2 łyżki masła

Wymieszać składniki namoczki i odstawić na 12-24 godzin w temperaturze pokojowej. Wymieszać składniki zaczynu, następnie zagniatać ok. 2 minuty. Odstawić na 5 minut i ponownie zagnieść. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić na noc do lodówki (można przechowywać w lodówce do 3 dni). Zaczyn wyjąć z lodówki na 2 godziny przed zrobieniem właściwego ciasta. Pokroić na 12 kawałków. Wymieszać składniki ciasta, namoczkę oraz zaczyn, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodać wody lub mąki (mąki mają różne właściwości). Następnie wyrabiać ok. 10 minut. Przełożyć do naoliwionejmiski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek. Przełożyć do koszyka. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni. Przed nagrzaniem piekarnika wstawić do niego blaszkę. Przełożyć chleb na blachę. Włożyć do pieca, wlać do blaszki szklankę wrzącej wody.  Zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec  ok. 40 minut. Ostudzić.

Zytni Meteil

Zytni Meteil 

czwartek, 19 lipca 2012, mirosix

Polecane wpisy

  • Naan

    Kulinarny aforyzm : Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze . Rabindranath Tagore Ś

  • Pełnoziarnista focaccia

    Kulinarny aforyzm : Cierpienie jest istotą życia i wobec tego nie przychodzi do nas z zewnątrz, lecz jego niewysychające źródło tkwi w każdym . Arthur Schopenha

  • Chleb orkiszowy na drożdżach

    Kulinarny aforyzm : Bóg daje mięso, a diabeł kucharza . Przysłowie angielskie Dzisiaj szybki chleb na drożdżach. Jak każdy chleb orkiszowy jest pyszny. Przepis

Komentarze
2012/07/23 23:49:50
To jest to co tygrysy lubia najbardziej