Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Szynka

Kulinarny aforyzm: Znam wielu ludzi, którzy mimo świetnych zapowiedzi, nicym pełnostłuste i dobrze nastawione mleko, zwarzyli się lub nie zsiedli. Kazimierz Brandys


Dzisiaj obiecana wcześniej szynka przyrządzona w szynkowarze. Szynka wyszła bardzo smaczna, ale muszę jeszcze dopracować  kilka szczegółów, aby wyglądała bardziej reprezentacyjnie. Sam pomysł robienia wędlin w domu bardzo mi się podoba. Moim marzeniem jest wędzarnia ;), ale to raczej nie osiągalne w najbliższej przyszłości.

Szynka 

Składniki:

- 1,2 kg łopatki wieprzowej

- 22-25 g soli do peklowania

- płaska łyżeczka cukru

- 1 łyżka żelatyny

- szczypta pieprzu

- 70 ml wody

Mięso pokroić na około 3 cm kawałki, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić w temperaturze pokojowej na około pół godziny kilka razy mieszając. Po tym czasie kawałki mięsa mocno ugnieść by lekko kleiły się do rąk. Można lekko zbić przez folię tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa ułożyć w garnku przykrywając pokrywką i włożyć do lodówki na 48 godzin. Dwa-trzy razy na dobę dokładnie wymieszać. Po zapeklowaniu mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru. W szynkowarze ubić mięso wewnątrz woreczka bardzo starannie, aby pomiędzy kawałkami nie pozostawić szczelin z powietrzem. Skręcić gorną cześć woreczka pamiętając o usunięciu powietrza z gornej jego części a następnie zawiązać mocno cienkim sznurkiem lub nitką. Zamknąć szynkowar oraz schłodzić go w lodówce przez ok. godzinę. Zagotować wodę w dużym garnku (poziom wody powinien sięgać szynki w szynkowarze). Do zagotowanej wody wstawić schłodzony szynkowar. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 80-85 stopni (woda nie powinna się zagotować).Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć  2 godziny 15 minut. Po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Schłodzony szynkowar włożyć do lodowki na 10-12 godzin.

Szynka

Szynka 

czwartek, 10 maja 2012, mirosix

Polecane wpisy

  • Peklowany parzony schab

    Kulinarny aforyzm : z tajemnicą wielką w sobie drzemiesz/jak gruszka przysypana w popiele/i pestkę chronisz całą sobą/bo kiedyś ona będzie tobą . Adam Ziemianin

  • Pasztet drobiowy

    Kulinarny aforyzm : Dobra żona tym się chlubi, że gotuje, co mąż lubi. Aleksander Fredro Po raz pierwszy zrobiłam pasztet drobiowy i po raz pierwszy w słoiku.

  • Smalec

    Kulinarny aforyzm : Dlaczego płacz słodkim jest dla nieszczęśliwych? Św. Augutyn Jedzenie smalcu wydaj się obecnie prawie przestępstwem ;) Na blogach same diet

Komentarze
2012/05/10 20:55:35
My już wędziliśmy w beczce do tego przystosowanej i pomimo wcześniejszego peklowania, zawsze ubywało nam troche mięsa. No to później parzenie, bez gotowania i zostawialiśmy w tym do wystudzenia. Bardzo dobre. Szkoda, że raz na jakiś czas.
-
2012/05/10 22:36:59
Świetnie się prezentuje taka domowa szyneczka :)
-
2012/05/10 23:04:55
apetycznie się prezentuje.
-
2012/05/12 04:17:53
Taka beczka to musi byc fajna rzecz!