Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne

Kulinarny aforyzm: Kawa jest prozaiczna; herbata to poezja. Arthur Gray


Lasagne była kiedyś u mnie żelaznym punktem różnych imprez. Obecnie robię ją znacznie rzadziej, ale i tak cieszy się niezmienną popularnością u mnie w domu. Lubię lasagne ze szpinakiem, czasami robiłam ją z warzywami. Tym razem wersja “klasyczna” z mięsem.

 Lasagne

Składniki:

Sos mięsny

- 700 g mielonej wołowiny

- 2 puszki pomidorów

- 300 g pieczarek (czasami dodaję pieczarki, szczególnie jak mam mniej mięsa pod ręką)

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1 szklanka czerwonego wina

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- pieprz, sól, oregano, oliwa

Sos beszamelowy

- 2 szklanki mleka

- 50 g masła

- 50 g mąki

- gałka muszkatołowa

-pieprz, sól

oraz

- 1 opakowanie makaronu lasagne

- 300-400 g żółtego sera

Lasagne 

Drobno posiekać cebulę oraz marchew. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso. Dalej razem smażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmiękną, dodać pokrojone pomidory, koncentrat, wino. Doprawić pieprzem, solą oraz oregano. Dusić ok. 45 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło na patelni, a następnie wymieszać je z mąką. Następnie wlać mleko i dokładnie wymieszać. Całość gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawić solą ,pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Gotować do zgęstnienia sosu. Naczynie żaroodporne (u mnie tym razem mniejsza porcja w keksówce) wysmarować masłem. Wylać kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć płaty lasagne (można płaty podgotować), na wierzch wyłożyć sos mięsny, posypać odrobiną sera. Poukładać płaty lasagna, sos beszamelowy, mięsny oraz ser. Układać warstwy lasagne aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinny znaleźć się płaty makaronu, które należy posypać dosyć grubą warstwą sera. Lasagne zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.

Lasagne

wtorek, 06 marca 2012, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/06 06:58:48
Mniam, bardzo apetyczna! Dawno nie robiłam, chyba czas to zmienić :)
-
2012/03/06 13:46:30
Lasagne i wszystko co ma w sobie makaron uwielbiam:)
-
2012/03/07 14:25:14
Ja robie z reguly raz co dwa tygodnie bo dzieciaki lubia, nawet maz czasami zje. W ogole moj maz to "rasista kuchenny", on kocha tylko perskie zarcie ryz i mieso i mieso i ryz. Nawet teraz w zamrazarce jest leb owcy na kacie pacie (jak ja to zwe). A z kuchni Polskiej lubi slonecznik i ogorki kiszone, rowniez salatke jarzynowa, schaboszczaki tez, ale to czasami. jeden plus ze nie musze mu gotowac ;)
-
2012/03/08 04:06:50
Moj maz zasadniczo lubi wszystko. Chociaz poczatki byly ciezkie. Niczego nie chcial probowac ;) Teraz wszystko zje oprocz kaszanki i ryzu na slodko.