Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Powidła śliwkowe

Kulinarny aforyzm:  Kiedy się jest zamężną, już jeść wolno. Margaret Mitchell


Jesień czyli pora na powidła. Nie robiłam ich parę lat, ale w tym roku wreszcie mam okazję ponownie przygotować powidła. W sumie dla mnie to najlepszy z dżemów, ponieważ lubię takie lekko kwaskowate smaki.

Powidla

Składniki:

- 2 kg śliwek węgierek  

- 0,5 -1 szklanka cukru (w zależności od słodyczy śliwek)

Wypestkować śliwki. Włożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Gotować 2 kolejne dni przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać cukier. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Można zapasteryzować.

Powidla

Powidla

sobota, 01 października 2011, mirosix
Tagi: śliwki

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/01 11:05:12
Powidła śliwkowe są dla mnie kwintesencją przetworów.Po prostu są obowiązkowe!
Pozdrawiam
Amber
-
2011/10/01 21:43:21
Och uwielbiam je!:))
-
2011/10/01 22:39:14
lubie i to bardzo takie powidla:)
-
2011/10/02 13:52:13
Powidła uwielbiam ..... sama usmażyłam w tym roku kilkanaście słoiczków i ciągle mi mało :)
-
2011/10/05 06:17:50
Ja moge powidla wyjadac lyzka prosto ze sloika :)))