Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Kulinarny aforyzm: Prawdziwie głodny poradzi sobie i bez łyżki. Feliks Chwalibóg


Dzisiaj kolejne danie z żurawiną. Przepis znaleziony na tej stronie.

Poledwiczka z zurawina

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe

- ½ szklanki białego wina

-1 szklanka świeżej żurawiny

- 1 łyżka oliwy

- kilka ziemniaków

- 2-3 marchewki

- 1/3 szklanki brązowego cukru

- 2 łyżki musztardy

- 2 łyżki wody

- pieprz, sól, chili

Marchew oraz ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Posolić oraz popieprzyć polędwiczki. Podsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać wino oraz żurawinę. Gotować ok. 3 minuty. Dodać marchew oraz ziemniaki, przykryć i gotować 5 minut. Wymieszać cukier z musztardą, dodać wodę. Polać mięso sosem. Przykryć i piec w temp. 150 stopni przez ok 2 godziny.

Poledwiczka z zurawina

wtorek, 18 października 2011, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/18 18:37:15
Myślę, że z żurawiną to pyszne połączenie,. Wiesz co, chyba spróbuję:)
-
2011/10/19 04:12:17
Mieso wyszlo bardzo miekkie, a sos pyszny, mimo ze zurawiny sie rozgotowaly. :)