Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem morelowo-brzoskwiniowy z brązowym cukrem

Kulinarny aforyzm: Szczęście, które posiadasz jest jak ziarno; szczęście, które dzielisz – to kwiat. Przysłowie angielskie


Przepis na ten dżem pochodzi ze strony Bea w kuchni. Zamiast jednak zwyczajnego cukru użyłam cukru brązowego, którego resztkę miałam w moich zapasach. Ponieważ cukier był już zbrylony nadawał się idealnie do dżemu.

Dzem morelowo-brzoskwiniowy

Składniki:

 -1 kg moreli

- 2 brzoskwinie

-  400 g brązowego cukru

- 3 ziarna kardamonu

 - 1 łyżka soku z cytryny

Morele oraz brzoskwinie sparzyć i pokroić na kawałki (można je sprzyć oraz obrać ze skórki). Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić minimum na 12 godzin (ewentualnie mieszając od czasu do czasu). Następnie dodać kardamon (utłuczony w moździerzu) i smażyć owoce regularnie mieszając aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (ewentualnie dodając sok z cytryny, jeśli dżem nadal jest zbyt płynny). Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików.

Dzem morelowo-brzoskwiniowy

niedziela, 07 sierpnia 2011, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/07 20:34:08
Z tym brązowym cukrem musi być bardzo aromatyczny:)
-
2011/08/08 13:21:46
Fajnie że z brązowym cukrem, a nie zwykłym białym:) Podoba mi się przepis:)
-
2011/08/10 04:28:58
Dziekuje! dzemik jest naprawde godny polecenia.
-
2011/08/10 07:05:26
Wygląda pięknie, ma śliczny kolor :). Pyszne sa takie dżemiki:)