Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb ze śliwkami i kardamonem

Kulinarny aforyzm: Cielę bardziej pragnie ssać niż krowa karmić. Talmud


Przepis na ten chleb znalazłam w książce Richarda Bertineta “Dough: Simple Contemporary Breads”. Zamiast  wyrabiać chleb metodą Bertineta jest dosyć pracochłonne i po prostu wrzuciłam wszystkie składniki do maszyny do chleba. Tylko trochę za wcześnie dodałam śliwki i niestety nie za bardzo są widoczne. Następnie chleb uformowałam i piekłam w piekarniku.

Chleb ze sliwkami

Składniki:

- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

- 200 g mąki pszennej chlebowej

- 10 g świeżych drożdży

- 10 g soli

- 350 g wody

- 150 g suszonych śliwki

- ¼ szklanki rumu

- ¼ łyżeczki kardamonu

Namoczyć śliwki w rumie przez co najmniej godzinę. Wymieszać obie mąki, dodać pokruszone drożdże, sól, kardamon oraz wodę. Wymieszać. Zagniatać metodą  Bertineta (jeżeli macie cierpliwość;). Pod koniec zagniatania dodać grubo pokrojone śliwki. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 2 części. Uformować z nich kule, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut. Uformować bochenki chleba. Chleby przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po ok. 10 minutach obniżyć temp. do 220 stopni i piec dalej ok. 20 minut.

Chleb ze sliwkami

piątek, 05 sierpnia 2011, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/05 20:29:28
Śliwki i kardamon to pyszne połączenie, ciekawi mnie smak tego chlebka.
-
2011/08/07 18:44:51
Chleb jest lekko slodki, ale bardzo dobrze komponuje sie rowniez z serami. Polecam.