Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z morelowym kremem

Kulinarny aforyzm: Dla każdego byłoby dużo lepiej, a także daleko uczciwiej, gdyby uczono młodych ludzi, że to, co nazywają miłością, jest apetytem, który, jak wszystkie apetyty, traci się z chwilą zaspokojenia. George Bernard Shaw


Uwielbiam morele i w sezonie staram się przyrządzać na różne sposoby. Miałam w zamrażalniku porcję kruchego ciasta pozostałego z czerwca, kiedy robiłam tartę truskawkową. Przygotowanie kremu nie zajęło mi więcej niż 20 minut. Zabrakło mi niestety moreli do przybrania, więc tarta wygląda dosyć skromnie. Przepis na krem pochodzi z książki Encyklopedia Sztuki Kulinarnej, tom 49 „Ciasta owocowe”, która została wydana w 1996 roku przez Wydawnictwo TENTEN.

Tarta morelowa

Składniki:

Ciasto

- 250 g mąki

- 100 g pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego masła

- 100 g cukru pudru

- 2 jajka

- szczypta soli

Nadzienie

- 3 żółtka

- 300 ml mleka

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 150 g cukru pudru

- ½ laski wanilii

- 80 dag moreli

Usypać kopczyk z mąki. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego należy wsypać masło, cukier i sól. Wymieszać palcami wszystkie składniki, aż do otrzymania konsystencji kruszonki. Ponownie zrobić zagłębienie pośrodku i wbić do niego jajka. Połączyć je z resztą składników, zagniatając ciasto. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki na 20 min. Następnie nakłuć ciasto widelcem i piec przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Morele pokroić na połówki, odłożyć 8-10 najładniejszych. Resztę rozgotować w 100 ml wody. Przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z wanilią oraz cukrem pudrem, dodać mąkę. Powoli wlewać gorące mleko. Ubijać na parze do zgęstnienia. Dodać przetarte morele. Wylać krem na podpieczony spód, udekorować połówkami moreli. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut.

Tarta morelowa

Tarta morelowa

sobota, 23 lipca 2011, mirosix
Tagi: wanilia morele

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/23 12:33:26
wygląda bajecznie i bardzo słonecznie!!:)
-
2011/07/24 19:09:23
Nawet o tym nie pomyslalam, ale rzeczywiscie ta tarta jest bardzo sloneczna!
-
2011/07/28 23:18:37
ojej jaka piękna tarta!