Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb wieloziarnisty

Kulinarny aforyzm: Lepiej z mądrym pieczeń obracać, niż z głupim ją jeść. Samuel Adalberg


Przepis pochodzi ze strony Chleb i Inne Przepisy. Jest to świetny sposób na upieczenie szybko chleba, nawet dla osób, które nie mają czasu lub nigdy chleba nie piekły.

 Chleb wieloziarnisty

Składniki: (na 2 foremki keksowe)

- 1 kg mąki krupczatki

- 6 łyżek siemienia lnianego (u mnie mak)

- 6 łyżek łuskanego słonecznika

- 1 szklanki otrąb pszennych lub żytnich

- 3 łyżki sezamu

- 2 łyżki pestek dyni

- 1 i 1/2 łyżki soli

- 5 płaskich łyżeczek cukru

- 5 dkg świeżych drożdży

- 1 l wody

Wymieszać mąke, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek. Odstawić jeszcze na 15 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni, włożyć chleb i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.

Chleb wieloziarnisty

wtorek, 05 lipca 2011, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/05 06:57:20
Chlebek wygląda bardzo smacznie :) I zdrowy jest :)
-
2011/07/05 09:43:54
piękny chlebek :)
-
2011/07/05 09:46:26
przydałoby mi się teraz kilka kromeczek takiego chlebka;)
-
2011/07/05 11:03:25
Mam na niego chrapkę;) Pozdrawiam:)
-
2011/07/08 06:08:14
Prawda, ze chlebek z ziarnami jest najpyszniejszy? :)))