Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z serem

Kulinarny aforyzm: Czym nasiąknie świeży dzban, tym długo pachnie. Horacy


Miałam w lodówce resztkę twarogu i zdecydowałam się upiec te pyszne drożdżówki, na które przepis znalazłam na stronie Liski.

 Drozdzowki z serem

Składniki:

Ciasto

-  500 g mąki pszennej

 - 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)

-  40 g cukru

-  2 jajka

-  50 g masła

-  1 szklanka mleka

-  szczypta soli

Nadzienie:

 - 400 g mielonego białego sera

 - 3 łyżki cukru pudru

-  1 żółtko

-  1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania: roztrzepane jajko

 Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej   1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Utrzeć wszystkie składniki nadzienia. Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarnik nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.

Drozdzowki z serem

poniedziałek, 27 czerwca 2011, mirosix
Tagi: twaróg

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/27 06:46:40
drożdżówki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem;) takie z serem zawsze bardzo lubiłam
-
2011/06/27 07:03:59
Jakie cudne te drożdżówki! Mogę jedną na śniadanie?:)
-
2011/06/27 07:10:41
och domowe drożdżówki!
to jest to ;]
-
2011/06/27 10:52:37
pysznie wyglądają :)
-
2011/06/27 12:54:47
Dobrze, że zapodziała Ci się ta resztka twarogowa, bo bułeczki super ;]
-
2011/06/27 14:18:44
pamiętam takie drożdżówki...;) zawsze ser wyjadałam;))) slicznie wyglądają
-
2011/06/30 05:43:14
Dziekuje :))) Nie ma to jak swieza drozdzowka!