Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Bakłażan z chana dal

Kulinarny aforyzm:  Odnaleziona w życiu – zrodzona w królestwie marzeń – kobieta jest jak ów kwiat mistyczny – lilia przeczystej bieli; marzyciel nie śmie jej dotknąć i z dala tylko adoruje najszczytniejsze bóstwo, ustami kryjąc ślady jej na pyle ziemi, a przychodzi baran – i bez namysłu ją pożera, niby groch przy drodze. Bolesław Szczęsny-Herbaczewski


Dzisiaj potrawa, którą możemy podać z chlebem tendir choreyi. Chana dal to łuskana ciecierzyca, która pochodzi z Indii, ale rozpowszechniona jest także w Iranie. Danie to pochodzi z prowincji Azerbejdżan w Iranie i jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Z Widelcem po Azji.

Składniki:

- 150 g mielonej wołowiny

- 1 cebula

 - 6-8 ząbków czosnku

-  1 duży bakłażan

- 250 g chana dal

- 1 puszka pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka kurkumy

- ½ łyżeczki advieh

  - pieprz, sól, olej

Ugotować dal w osolonej wodzie, uważając, aby fasola się nie rozgotowała. Bakłażana zgrilować lub upiec w piekarniku do miękkości. Obrać ze skórki dopóki jest gorący. Następnie pokroić go na plasterki. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać kurkumę oraz 3-4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dalej smażyć dodając mięso oraz pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodać pokrojne pomidory, koncentrat oraz advieh. Gotować ok. 15 minut, a następnie wymieszać z chana dal. Na patelni, w płaskim rondlu lub w naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana oraz mięso z ciecierzycą. Podlać odrobiną wody i gotować (lub piec) ok. 15-20 minut, aż woda odparuje.

Baklazan z chana dal

wtorek, 08 lutego 2011, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/08 05:52:47
Ech jak ja lubię bakłażany;-)
-
2011/02/08 13:27:09
mniam, mniam ;]
lubię takie warzywne dania jednogarnkowe.
-
2011/02/09 07:56:42
No to moze nie do konca danie warzywne, ale spokojnie mozna pominac mieso, jak w wiekszosci dan iranskich.