Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gotujemy po polsku!

Kulinarny aforyzm: Człowiek, który żyje jak zboże, staje się słomą historii. Thomas Jefferson    


Moim motywem przewodnim w tegorocznej akcji Gotujemy po polsku, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl będzie kasza. Na początek proponuję coś z kaszą gryczną czyli gołąbki. Pierwszy raz jadłam takie gołąki w domu koleżanki (było to dla niej typowe danie podawane na Wigilię), której rodzina pochodzi z Kresów (we Wrocławiu wciąż można zauważyć element tej kuchni, a z dzieciństwa pamiętam wciąż osoby z “zaciągającym” akcentem). Bardzo chciałam ugotować takie same gołąbki, ale było to już parę lat temu, więc z pamięci raczej trudno odtworzyć ten przepis. Moje gołąbki to kompilacja różnych przepisów, ale do tych zapamiętanych brakuje im bardzo dużoooo!

Składniki:

- 2 szklanki kaszy gryczanej

- 10 dag grzybów suszonych

- 1 główka kapusty

- 2 duże cebule

- 2 łyżki mąki

- olej, sól, pieprz

Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować do miękkości i posiekać. Kasza przygotowana została wg. przepisu z ksiażki „W staropolskiej kuchni“. 1 szklankę kaszy gryczanej zalać  1 i ¼ szklanki wrzącej osolonej wody (lub wywaru z grzybów). Gotować na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Nakryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni na 40 minut. Wymieszać grzybz z ugotowaną kaszą i posiekaną, podsmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę obrać z liści zewnętrznych, wyciąć głąb i obgotować w posolonej wodzie. Zdejmować liście z ugotowanej kapusty. Następnie ułożyć kilka zewnętrznych liści w brytfannie, garnku lub naczyniu żaroodpornym na spodzie. Zawijać farsz w liście, a następnie obsmażyć gołąbki na rozgrzanym oleju. Układać warstwami w naczyniu, nakryć liśćmi kapusty, zalać wodą lub wywarem z grzybów. Dusić w piekarniku około 1 godziny. Ja podałam gołąbki z sosem pieczarkowym, bo niestety nie miałam więcej grzybów.

sobota, 30 października 2010, mirosix

Komentarze
2010/10/31 01:24:43
niezwykle smakowite.
-
2010/10/31 19:52:20
Takie tz byly, chociz ja wciaz szukam tego zapamietanego smaku golabkow... :)