Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Nadziewana papryka oraz cukinia

Kulinarny aforyzm: Gdybym był dyrektorem szkoły, pozbyłbym się nauczyciela historii i zastąpiłbym go nauczycielem czekolady; moi uczniowie uczyliby się choć jednego przedmiotu, który ich wszystkich dotyczy. Roald Dahl


Znowu proponuję coś z kuchni Iranu. Te nadziewane papryki pochodzą z prowincji Azerbejdżan i są fajną propozycją na letni obiad. Nadzieniem można napełnić również bakłażana lub cukinię.

Składniki:

- 6 - 8 papryk

- 200 g mielonego mięsa (można i bez, większość dań kuchni irańskiej da się z łatwością zamienić w dania wegetariańskie)

- 100 g łuskanej ciecierzycy chana dal

- 300 g ryżu

- 1 szklanka (lub więcej) posiekanych ziół (np. pietruszka, koperek, kolendra, mięta, szczypiorek)

- 1 cebula

- 1 łyżka kurkumy

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- pieprz, sól, olej 

Cebulę posiekać, podsmażyć i dodać mielone mięso oraz kurkumę. Smażyć razem ok. 5 minut. Ryż ugotować al dente. Groch ugotować, uważając aby się nie rozgotował. Zioła drobno posiekać. Wymieszać ryż, groch, cebulę z mięsem, zioła, doprawić solą i pieprzem. Odciąć górną część paryki, oczyścić paprykę z ziaren. Napełnić nadzieniem i przykryć odciętą częścią z ogonkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Koncentrat rozrobić w 1 szklance wody i podlać mieszaniną papryki. Przykryć i zapiekać ok 30-40 minut.

środa, 23 czerwca 2010, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/23 18:24:19
Jako wielbicielka papryki- poproszę o taką jedną nadziewaną;)
-
2010/06/24 06:30:24
Ja również uwielbiam paprykę pieczoną;-)
Lubię tego typu dania;-)
-
2010/06/24 09:26:58
nadziewane papryki nie tylko są pyszne, pięknie pachną podczas pieczenia, ale i fajnie wyglądają!
-
2010/06/25 19:52:58
Mam jeszcze papryki w zamrazalce. Zapraszam :)