Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik biszkoptowy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kulinarny aforyzm: Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. Stanisław Jerzy Lec


Bardzo aromatyczny piernik, a do tego to dobra opcja dla osób, które mają mało czasu albo cierpliwości, żeby czekać, aż piernik zmięknie. Przepis pochodzi z magazynu „Smaki i aromaty” z grudnia 1999 roku. To kolejna propozycja w ramach akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.

Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszenna 
- 5 jajek
- 1 szklanka miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka przypraw korzennych (dałam ok. pół opakowania) 
- 1 łyżka soda oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 50 ml rumu
- 200 g bakalii (orzechów włoskich, laskowych, migdałów, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej)

Mąkę przesiać, dodać przyprawy korzenne, sodę i kakao. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i łyżce miodu, a następnie wsypywać stopniowo mąkę, wlewać porcjami śmietanę i ucierać ciasto. Wlać do ciasta rum, wsypać posiekane bakalie (rodzynek nie siekać). Białka trzeba ubić z odrobiną soli i dodać na końcu do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ta porcja ciasta nadaje się, aby upiec 2 keksówki. Piec w temp.170 stopni C ok. 50 minut.

środa, 09 grudnia 2009, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/09 21:03:07
Wyglada na bardzo wilgotny i aromatyczny piernik ;] zapisuje sobie przepis.bo od jakiegos czasu szukam przepis na piernik taki jak robila kiedys ciocia. Nie mam pojecia co w nim bylo ale pamietam dokladnie jak wygladal i jaka mial kosstyncje a ten twoj przypomnian mi wlasnie piernik sprzed lat :))
-
2009/12/09 21:12:26
Wlasnie w "Smakach i aromatach" bylo sporo takich przepisow, szczegolnie na ciasta i torty. Niestety magazyn ten juz sie nie ukazuje :(