Moje ulubione przepisy
banner przepis miesiaca Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu
Advieh

Kulinarny aforyzmKorzenie wychowania są gorzkie, ale owoce słodkie. Arystoteles


Jest to mieszanka przypraw używana w Iranie do wielu potraw, dlatego w prezentowanych tutaj irańskich potrawach będę czasami używać advieh. Oczywiście można w ostateczności po prostu dodać szczyptę każdego ze składników. Istnieją różne przepisy, różniące się poszczególnymi składnikami. Podaję tutaj najprostszy przepis.

Składniki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 1/2 łyżki kuminu
- 1 łyżka płatków różanych


Wszystkie składniki powinny być zmielone, płatki różane są suszone. Składniki wymieszać. W niektórych wersjach dodaje się również 1 łyżkę gałki muszkatołowej lub 1 łyżkę imbiru lub 1 łyżkę goździków, lub poszczególne z tych składników razem. W Iranie sprzedaje się różane płatki w sklepach (zdj. 1), w naszych warunkach trzeba by je ususzyć samemu. Jednak gdyby ktoś akurat ich nie miał można ich po prostu nie dodać.

czwartek, 05 listopada 2009, mirosix

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/15 17:14:41
Bardzo ciekawa ta mieszanka, szczegolnie dodatek rozy w niej mnie zainteresowal. Zapisuje sobie i mam nadzieje, ze uda mi sie tez gdzies ja znalezc :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/05/17 08:37:31
Tej przyprawy jeszcze nie uzywala, tzn wszystkie oprocz platkow rozy. Myslisz, ze platki naszej dzikiej rozy beda pasowac?
-
2012/05/18 03:21:33
Ja dostalam te platki od tesciowej, ale mysle, ze nasza dzika roza jak najbardziej bedzie sie nadawala. Iranska konfitura z rozy smakuje troche jak nasz dzem rozany.